Fjordruta

Fjordruta er ei ca 180 km lang turrute øst for Kristiansund. Ruta starter faktisk ved flyplassen i Kristiansund og går etter én km til fergeleiet ved Seinest hvor man må ta fergen til Tømmervåg. Ruta går videre over øyene Tusna, Stabblandet, Jørnøya, Ertvågsøy, Rottøya og Ruøya som krysses på bruer før den treffer fastlandet.
Det er 12 DNT-hytter langs ruten så muligheten for overnatting i hytter er gode. Vi har imidlertid tenkt å primært overnatte i telt. Det gir oss større fleksibilitet, i alle fall hvis været er fint.

Fjordruta


Dag 1
Vi startet med å ta fergen over fra Nordlandet til Tømmervåg på Tusna. Der tok vi stien videre østover og passerte DNT-hytten Trollstua, videre gjennom skog til vi kom opp over skoggrensen ved skaret mellom Jørenvågsalen og Skarven. Etter en deilig pause med litt avkjølende vind gikk vi ned i Gullsteindalen. Vi fant ingen plass å telte der og fortsatte ned hele dalen til vi traff vei og hav ved et sted med det fantastiske navnet Gullsteinen. Der er det bl.a. kirke og sykehjem. Vi hadde sett på et infokart at det skulle være muliig å telte i området, så vi gikk til det nærmeste huset for å undersøke hvor den plassen var. Den hyggelige mannen vi traff der het faktisk Odd med etternavnet Gullstein. -Nei, her er det ingen teltplasstilbud, men dere kan få telte i hagen min.
Fantastisk. Og ikke nok med det. Vi kunne benytte wc og bad i kjelleren! Supert at slike folk finnes.

Gullsteinsetra
Vi teltet i hagen til Odd Gullstein


Dag 2 gikk vi over broene til Stabblandet, Jørnøya og Ertvågsøy og kom frem til DNT-hytten Imarbu ved lunchtiden. Det ble en del vandring på vei og asfalt over broene. Hytten lå idyllisk til ved strandkanten og hadde naust med to båter. Etter en god time avslapping bar det videre ut i vandring i varmen. Ja, det var for varmt til at det var behagelig å vandre. På ettermiddagen kom vi til DNT-hytten Nersetra som var en nedlagt gård. Til vår glede oppdaget vi at det var både dusj og vaskemaskin i kjelleren. Vi overnattet i telt et stykke ovenfor gården. Det var et amerikansk par med datter i det lille overnattingsrommet som var tilgjengelig.

Hoggorm
Imarbu
Nersetra


På dag 3 var det meldt 27 grader og vindstille. Vi startet nydusjet og i nyvaskede klær, men det tok ikke mange minuttene før vi var våte av svette i skogen. Det ble skikkelig varmt og tungt opp stigningene til Vardfjellet. På fjellet fant vi et vann hvor vi tok et bad før vi gikk videre og ned til veien og broen over til Rottøya. Vi fortsatte videre til tettstedet Aure hvor det var butikk og vi handlet mat og forfriskninger.
Fra Aure gikk vi opp til DNT-hytten Rovangen. Vi prøvde oss på en snarvei i varmen, men der ble vi stoppet av en gretten grunneier som ikke ville ha noe trafikk på hans utmark. Det er ikke alle som er like vennlige her.
Rovangen ligger ved et vann over skoggrensen. Det første vi gjorde da vi kom frem var å avkjøle oss i det deilige vannet. Det var kun vi som overnattet på denne hytten.

Aure
Rovangen
Rovangen

Dag 4.
Vi våknet til overskyet vær med tåke. Det var meldt halvskyet, men tåka hang i høyden hele dagen. Vi vandret tidvis i og under tåken. Heldigvis var det ikke regn og vandringen var mer behagelig enn de foregående dagene.
Vi lunchet på DNT-hytten Storfiskhytten før vi vandret videre for å overnatte i telt.
Det er ikke mange teltplasser å finne i dette landskapet, men vi fant en plass i skoggrensen i syvtiden. Vi slo leir der. Da jeg var nesten ferdig med å lage middagen ble jeg overfalt av knott. Her var det bare å berge kropp og maten. Jeg stupte inn i teltet hvor Inger var. Det var ikke til å unngå at en menge av disse små biterne også kom inn i teltet. Vi fikk has på flesteparten av dem og la oss etter hvert til å sove mens det var svart av knott utenfor teltet.
Ut på natten våknet jeg av at jeg kjente bitt på kroppen, spesielt hendene. Jeg oppdaget da at det var kommet hundrevis av knott inn i teltet. Trolig klarte de å trenge gjennom myggnettingen.
På med lue, caps og myggnetting over hodet og krype godt ned i posen slik at bare noe av hodet stakk frem. Vi var svært varme da det endelig ble morgen. Det store vannet like nedenfor oss lå blikkstille og skyen av knott hang fortsatt utenfor teltet.


Dag 5
Vi spiste en hastighet frokost og pakket sekkene inne i teltet. Selv om det var mye knott inne i teltet var det straks verre utenfor. Jeg ba Inger om å starte å gå videre på stien mens jeg rigget ned teltet. Det var en lidelse å rigge ned, men jeg overlevde og kom meg på stien. Knotten klarer heldigvis ikke å følge oss når vi går.
Tåken fra i går hadde lettet, og været ble fint og varmt igjen, men på kvelden var det meldt regn.
Vi satte Vinjeøra som dagens og turen mål. Der er det vei og bussforbindelse tilbake til Kristiansund.



Dag 6
Etter to uker var jeg alene tilbake i Vinjeøra for å fortsette turen. Inger var dratt hjem for å feire sin mors 99-årsdag.
Jeg startet fra Vinjeøra i ettiden og gikk opp til hytten Solisetra. Det småregnet og det var meldt mer nedbør på ettermiddagen. Ved hytten spiste jeg lunch før jeg fortsatte videre oppover og inn i tåken. Ruten gikk så ned under tåken og været ble ganske fint. Jeg planla å overnatte i telt ved neste hytte, Grytbalksetra, men mørke skyer og tordenvær som nærmet seg fikk meg til å overnatte i hytten. Det ble torden og regn like etter jeg ankom.

Storlisetra
Grytbalksetra

Dag 7.
Værmeldingen for første del av dagen var lovende, men det var meldt tordenvær på ettermiddagen i dag også. Ruta gikk ganske høyt så jeg fikk fin utsikt. Jeg ankom neste hytte, Hardbakkhytta, tidlig på dagen. Normalt ville jeg gått videre, men lysten på å vandre i tordenvær lokket ikke. Jeg hadde jo god tid og skulle jo ikke stresse på denne turen så jeg bestemte meg for å avslutte dagens vandring der og overnatte på hytten.

Hardbakkhytta


Dag 8
Det var meldt regn I dag også, og det ble det. Tåke i høyden gjorde at det ble begrenset med utsikt. Bakken var våt og det tok ikke lang tid før skoene var våte i dag igjen.
Jeg kom tidlig frem til neste hytte, Tverrlihytta, og bestemte meg raskt for å avslutte dagens vandring der. Det var meldt mye regn resten av dagen og jeg hadde som tidligere nevnt ikke travelt.

Tverrlihytta

Dag 9
Det regnet mye siste døgn, og det kom faktisk 30 mm nedbør. Jeg var glad jeg tok tidlig kveld i Tverrlihytta.
Dagens værmelding var straks bedre med regn kun på formiddagen. Jeg startet ikke vandringen tidlig slik jeg pleier. Jeg ventet et stykke ut på formiddagen slik at regnværet skulle gi seg.
Jeg passerte den siste hytten på ruten, Jutulbu tidlig på ettermiddagen, men ønsket ikke å overnatte der. Det var bare 13 km til jeg var ved fergekaien i Halsa, som er rutens endepunkt, så jeg valgte å gå dit. Været var nå blitt fint med gløtt av sol.

Jutulbu
Halsa i sikte